До головної...

Золота Доба 2008, №1 (8).


Любов Савiна.


СВIТ ДЖЕЙМСА БАЛЛАРДА.

У кiнець |  Попередня |  Наступна |  Повернутись...

Моє знайомство з Джеймсом Баллардом почалося з постапокаліптичного роману "Затонулий світ", написаного в далекому 1962 р., у віці 32 років майбутнім знаменитим письменником англійської літератури другої половини ХХ ст. До сорока років Джеймс Баллард писав фантастичні оповідання та романи, що приносили деяку популярність, але не славу, хоча в них вже робилися спроби дослідження глибин людської психіки.

А потім щось в його житті змінилося. В цей час у світі почали з'являтися синтетичні наркотики, панки протестували проти всіх і вся, гуркотів хард-рок і хеві-метал. Це був час груп типа "Deep Purple", "Led Zeppelin", "Nazareth". Тероризм переживав черговий сплеск.

І Баллард почав створювати героїв, які більше личили романам жахів. Це були люди на межі норми, але частіше за гранню - патологічні типи, в яких втілився той шалений світ, який оточував письменника. Жах перед неминучою смертю в різних обличчях, а отже, "бенкет серед чуми".

В 1970 року вийшла книга оповідань "Виставка жорстокості", потім були романи "Автокатастрофа" і "Бетонний острів", написані в 1973 році. Пізніше обидва романи були екранізовані. Дослідження темних глибин психіки людини займало письменника все більше і більше. Це було яскраво і ново, тому принесло Балларду скандальну популярність.

Знаменита "Імперія Сонця" була написана в 1984 році, коли Стівен Спілберг знімав "Індіана Джонс і храм долі". Можливо, саме цей фільм послужив для 54-річного Балларда приводом для автобіографічного роману про перебування в японському концтаборі. Дитям він зіткнувся з жорстокістю саме на Сході, і прийшов час розповісти про це. Стівен Спілберг прочитав роман "Імперія Сонця" відразу після його виходу в світ. Фільм, який він зняв в 1987 році, отримав шість номінацій на "Оскар", і приніс Балларду світову славу.

Не виключено, що батько археолога в наступному фільмі Спілберга про Індіану Джонс, знятого через два роки після "Імперії.." у 1989 році, з'явився саме завдяки роману Балларда. Режисер все ще залишався під враженням від історії англійського підлітка, який вижив без допомоги батьків в суворий час, але все одно батько залишався для нього дуже значимою людиною.

Повернення в дитячі спогади не врятувало і не змінило Джеймса Балларда. Його подальші романи були так само похмурі, і він, як і раніше, продовжував тему темної сторони людської психіки.

Оповідання "Сад Часу" відноситься до фантастичних творів письменника, написаних в спокійному світі, але передчуття зміни свого життя виявилися не помилкові. Хоча любов і ніжність - ще основні герої, але і вони вимушені відступити перед страшною силою дикого і неприборканого варварства, яке рухається невблаганно, руйнуючи все на своєму шляху.

2008